Grootste Kleibakker


Wat veertig jaar geleden begon als een spontaan optreden, is tegenwoordig een vaste traditie: ‘De Carnavalsgroep’ loopt al vier decennia mee met de optocht in Haalderen. En daarom zijn ze tijdens de carnaval van De Kleibakkers uitgeroepen tot Grootste Kleibakker, een titel voor één of meerdere personen die veel voor het dorp betekenen.

Daarbij hoort een door Pottenbakkerij Het Ambacht gemaakt aandenken, dat de voltallige groep meteen uitgereikt kreeg. De Carnavalsgroep maakte haar entree toen een Hervelds damesvoetbalteam moest stoppen omdat zeven van de elf spelers zwanger waren. Bij de Haalderse club HAVO kon het damesteam dit niet geruisloos voorbij laten gaan en dus deden ze mee aan de optocht in het dorp. Sindsdien is er geen jaar overgeslagen. Gezelligheid staat voorop, maar er wordt ook alles aan gedaan om steeds weer goed voor de dag te komen. Zo sleepte de groep diverse prijzen binnen. Onder andere ‘Het monster van de Kolk’, ‘Kwartjesvolk’ en de ‘Dode dominomus’ passeerden de revue.

‘Jullie zijn een stabiele factor voor onze vereniging,’ aldus voorzitter Anja Verhoeven. Ze hoopt dat De Carnavalsgroep het moment van de uitreiking vooral ziet als aanmoediging om nog jaren door te gaan, ondanks geluiden over stoppen. ‘De jeugd heeft de toekomst en jullie kinderen doen mee. Misschien dat zij het over willen nemen?’