Prinsenpaar
XV (15)
Seizoen

2011-2013
Motto
Samen zetten we de bloemetjes buiten

Portret

Marcus en Renate


Het begin

En toen werd Thijs jeugdprins. Wat een geweldige beleving was dat voor hem, maar ook voor ons als supertrotse ouders. Marcus zijn besluit stond vast: 'Dat wil ik ook!' Tijdens een van de vele voorpretmomenten hadden we samen met lieve vrienden bedacht dat Marcus tijdens het frühshoppen op maandag wel als 'prins Maaskantje' met zijn drie prinsessen (Miranda, Helma en ik) verkleed kon gaan. Met het motto 'Niemand komt aan prins Maaskantje' konden wij dus al een beetje proefdraaien. Wat hebben we gelachen en genoten. Nadat de laatste noten van carnaval in 2011 op dinsdagavond wegklonken, meldden wij ons aan bij de voorzitter. Ik dacht nog: 'We zien wel...'


Foto's


Dagboek

Woensdag 11 december 2013

Laatste prins- en prinsessenavond

De laatste hand wordt gelegd aan de voorbereidingen van ons avontuur als prinsenpaar. We kijken naar deze avond uit met gemengde gevoelens. Gevoelens van voldaanheid, maar ook met weemoed. Je stapt toch uit de rollercoaster van het prinsenpaar zijn. Als we eenmaal binnen zijn en op het podium staan, begint het toch echt te kriebelen…

Nadat de garde de gardedans heeft gepresenteerd, is het de beurt aan ons. Onze laatste afscheidsdans op ons favoriete nummer van John Bon Jovi: Bed of Roses. Met een grote kring van raads- en bestuursleden, Kleikluten en nog meer Haalderse mensen om ons heen dansen we de laatste pasjes weg. En dan is het toch echt zover.

Er worden mooie woorden van dankbaarheid gesproken door prins Marcus waarmee hij vertelt hoeveel wij hebben genoten en dankbaar zijn voor alle mensen die ons een warm hart hebben toegedragen. Ook dankbaar voor alle hulp die wij hebben mogen ontvangen. Echt superbedankt allemaal!

Dan is het moment gekomen dat de prins zijn steek, scepter en handschoenen inlevert. En de prinses haar boeket van orchideeën afstaat.

De raad heeft een mooie bloempot versierd met orchideeën gemaakt waar wij in mogen stappen. Op deze manier treden wij af onder begeleiding van de raad. We rijden door de erehaag van onze dansgarde en dan is ons avontuur uit. Kleibakkers, nogmaals bedankt!


Vrijdag 22 november 2013

Voorlaatse prins- en prinsessenavond

De voorlaatste dag als prinsenpaar van het Baggergat kruipt langzaam voorbij. Als de avond begint start ook het verzamelen van alle kleding, schoenen en spulletjes… Vooral niets vergeten. Morgen treden we af…

Voor de laatste keer hang ik het prinsenpak met toebehoren klaar. Ik hang deze naast mijn prinsessenoutfit. We treden precies in deze zelfde kleding af net zoals we zijn onthuld, we gaan zoals we zijn gekomen. Wat klinkt dat ineens zo echt. Maar het is goed zo, we hebben het prachtig gehad. De Kleibakkers zijn warme en behulpzame mensen. Zonder de vele helpende handen en medeleven hadden wij nooit zo kunnen stralen.

Kleibakkers, bedankt! 

Maar morgen start er ook weer een nieuw begin, een nieuwe uitdaging. Marcus weer fijn onder de raadsleden en ik zelf in een nieuwe functie binnen het bestuur. Ook daar kijken we weer naar uit.

Ook start er een nieuw begin voor het nieuwe  prinsenpaar, wie zal het zijn? Hoe zullen zij zich nu voelen? Wij kunnen het ons zó voorstellen. Voor hen staan twee mooie jaren te wachten, vol warmte, feest en speciale momenten. Wij wensen hen alvast heel veel geluk en een mooie onthulling en dat ze er flink van gaan genieten!

Morgen treden we aan en af, geven het stokje over… Het is zover.


Dinsdag 12 november 2013

Start nieuw carnavalsseizoen

Inmiddels is de magische datum elf november gepasseerd en is het nieuwe carnavalsseizoen officieel van start gegaan. Voor ons begon het al afgelopen zaterdag...

In het begin van de week begon het bij ons al te kriebelen. Uiteindelijk is het dan zo ver en staat we aan de vooravond van onze laatste officiële avond als prinsenpaar van de Kleibakkers. We hebben er ontzettend veel zin in!

Nadat we met een delegatie van de Kleibakkers een bezoek gebracht hebben aan het jubilerende dorpshuis De Tichel, wordt het even hectisch. We rennen en vliegen tussen kapper, douche en make-up. We worden om 19:30 uur opgehaald, waarna we we opgetogen naar de pronkzitting van de Riensplitsers in Doornenburg vertekken.

Na het officieel binnenkomen met onze Raad van 11 en bestuursleden ontvangen we mooie woorden en beseffen we maar weer eens hoe bijzonder het toch allemaal is. Gaan we het dan toch een beetje missen straks? Nu nog even niet aan denken! Vanavond gaan we nog één keer als prins Marcus de Fleurige en prinses Renate eens flink de bloementjes buiten zetten.

Er wordt gefeest, gelachen, polonaise gelopen, gedanst en lekker geborreld. Voor we het in de gaten hebben is het de hoogste tijd om te gaan… Na een avond vol gein en leut vertrekken we moe maar voldaan naar huis. Het was erg gezellig.  

Voor ons zit het er bijna op. We maken nog één keer de opmars. Op naar het prinsenbal 2013!


Donderdag 14 februari 2013

Laatste avond

De laatste avond is aangebroken. Met een apart gevoel komen we onder begeleiding van onze Kluutjes binnen. Een raar idee, de dagen zijn omgevlogen. De Kluutjes gooien nog een laatste keer deze carnaval de beentjes omhoog. Wat hebben ze mooi gedanst. Om 21:15 uur openen we voor de laatste keer de dansvloer. Het is gezellig druk. De band Sowieso speelt op zijn best en er wordt lekker gedanst. Ik blijf maar op het horloge kijken, de uurtjes tikken langzaam weg…  Heel langzaam voel ik mijn hoofd weer bonken en mijn keel pijn doen. Nog even doorzetten. Alcohol krijg ik de hele avond al niet meer weg. Als ik dan ziek wordt, dan maar morgen. Gelukkig is er wel een dokter in de zaal. Dokter Bernhard… Hij verzorgt een optreden met Anja. Het blijft bijzonder als mensen iets extra’s voor je in petto hebben. Ik word er een beetje ontroerd van. We worden nog een keer de dansvloer opgevraagd als prinsenpaar. Alle lieve mensen waar wij de afgelopen dagen de bloemetjes mee hebben buiten gezet, staan om ons heen. Ik had het speciale liedje van Bon Jovi, Bed of Roses, aangevraagd. Dan zie ik ineens alle foto’s van de afgelopen twee jaar voorbij komen bij de muziek. Tranen van ontlading en dankbaarheid voor de mooie en gezellige momenten van de afgelopen dagen en jaren rollen over de wangen. Nadat de muziek is gestopt met spelen, worden wij weer op het podium verwacht.

Henry, de voorzitter, spreekt mooie woorden over wat er allemaal de revue heeft gepasseerd de afgelopen dagen. Dan vraag ik de microfoon om iedereen nog eens persoonlijk te bedanken. Welke indrukken, mooie herinneringen en momenten het ons heeft gebracht. Het warme bad waarin we terecht zijn gekomen, de gunfactor die meespeelt. We bedanken iedereen die heeft meegeholpen om dit voor ons mogelijk te maken. Hoe trots kun je als prinsenpaar zijn? Allemaal superbedankt, het was in één woord geweldig!


Donderdag 14 februari 2013

Jeugdmiddag

Vanochtend voel ik mij een stuk beter, heb gewoon de klok rond geslapen, heerlijk! Gelukkig maar. Vandaag de laatste dag van carnaval 2013. Rond 11:00 uur vertrek ik richting De Kolk om bij de meiden de haren te doen en kleden we onze Kluutjes aan en zorgen dat ze er weer verzorgd uitzien. Tegen 12:15 uur vertrek ik weer naar huis om mezelf om te kleden. Vanmiddag is het de beurt aan prins Bas uit ’t Leeuwennest en prinses Iris. Het is enorm druk en heel gezellig. Het wordt een middag met optredens van onze Kluutjes. Wij mogen jureren voor de best verklede kinderen. Verder wordt er veel gehost, gefeest en plezier gemaakt. Zelfs de Wii wordt nog een keer aangesloten en kunnen we met zijn allen nog een keer meedansen met Just Dance 4. Super om te zien hoe de jeugd geniet. Om 17:00 uur is de middag afgelopen en drinken we nog een bakkie koffie met zijn allen. Daarna gaan we met onze kids, de prinsencommissie en hun kinderen naar huis en eten we gezellig met z'n allen chinees.


Donderdag 14 februari 2013

Maandag

Vandaag brengen we een bezoekje aan de jongste en de oudste Kleibakker. Als eerste gaan we naar de oudste inwoner, mevrouw Huting.


Wat een lief omaatje en wat een ondeugende pretoogjes… Zoveel schik en gezelligheid zoals zij uitstraalt. Na een kopje koffie en een plaatje cake reikt prins Marcus de onderscheiding uit, natuurlijk een bloemetje en een cadeautje van onze kant als herinnering. Van de voorzitter ontvangt ze een gedenkbordje van de pottenbakkerij als herinnering. De nodige foto’s worden gemaakt. Na een borreltje vertrekken we richting de jongste inwoner.

Wat een wolk van een kleine meid, inmiddels als bijna drie maanden. Heel tevreden ontvangt zij de cadeautjes en de onderscheiding van prins Marcus. Onder het genot van beschuit met muisjes wordt er nog gezellig gekletst.

Na een lekkere kop soep en wraps gemaakt door Monique, hmmm was erg lekker, gaan we op weg naar de Tichel. Daar begint het frühshoppen. Het is altijd even inkomen, het is wel altijd gezellig. Daarna vertrekken we naar de Klits. De sfeer komt er steeds meer in en het wordt een dolle boel. In mijn hoofd ook… eerst maar even aspirine scoren bij Matthieu, dank je wel hiervoor.  Dan klinkt het fluitje en is het tijd om te vertrekken richting de Kolk. Eenmaal daar aangekomen is het al gezellig druk. We lopen nog een polonaise, maken een dansje en genieten volop. Rond 17:15 komen de eerste kinderen voor de jeugddisco. Wij bestellen eerst wat te eten voordat we naar de disco gaan. Heel langzaam ga ik me steeds beroerder voelen. Dus neemt Marcus voornamelijk de honneurs waar voor het jureren van de karaoke. Er wordt voornamelijk veel gedanst met de Wii. Ik baal als een stekker dat ik niet optimaal mee kan hossen. Hier en daar geef ik prins Marcus wel een tip, maar ik voel me zo beroerd. Nadat het laatste liedje is gezongen, worden de prijzen bekendgemaakt.

Prins Marcus de Fleurige en Sterre tijdens de jeugddisco.

Om 20:45 uur vertrekken we naar huis. Bij thuiskomst duik ik gelijk mijn bed in, als dat maar goed komt. Ik wil morgen gewoon beter zijn! Tjonge, de dagen vliegen om, morgen alweer de laatste dag van de dolle dwaze dagen. Nog één dagje flink genieten, ik hoop wel dat ik morgen ben opgeknapt.


Donderdag 14 februari 2013

Optochtenzondag

Vandaag staan er twee optochten op het programma. 's Middags in Haalderen en vanavond de verlichte optocht in Gendt. We hebben er echt zin in!

Om 11:30 uur druppelt langzaam de jury bij ons binnen en drinken we koffie met een broodje bal. Omdat mijn zwager ziek is, vallen Marrie en Hans in als jury. Ze voelen zich vereerd om dit te doen. Bedankt hiervoor. Dan komt de prinsenwagen ons ophalen en als alle bloemen op de wagen staan gaan het jeugdprinsenpaartje en wij er ook op richting het kermisplein. Daar stappen de Kluutjes ook op. Als de optocht begint, beginnen wij te strooien met bloemen. Tenslotte zetten (strooien) we de bloemetjes buiten! Het weer is prachtig en we genieten volop! De kou valt gelukkig mee. 's Middags worden de prijzen van de optocht uitgereikt bij De Kolk.

Na een hapje te hebben gegeten vetrekken we rond 18:30 uur richting Gendt. Het is weer fantastisch om al die mooie wagens te zien en alle mensen die de kou trotseren. Want tjonge jonge, wat is het koud! De Kleikluuten nemen de tweede prijs van de loopgroepen mee naar huis, goed gedaan dames! En ik? Ik neem een koude verkleumde prins mee naar huis, brrrrr…


Donderdag 14 februari 2013

Carnavalszaterdag


Vanavond gaat het feest echt beginnen. Carnavalszaterdag, vol trots pronkt de Orde van de Vlinder om mijn hals.

Vanavond wordt het officieel afscheid nemen van de Kluutjes, jureren, maar ook feesten. Mijn moeder is vandaag zeventig geworden. Wij gaan haar flink in de bloemetjes zetten! Zij ontvangt van prins Marcus namens ons gezin een mooi orchideeënbloemstuk.

Nadat ik van de Kluutjes een mooie bos rozen heb gekregen en een groepsfoto, van de ouders een bedankcadeau, sluit ik een mooie periode in mijn leven af. Kluutjes, bedankt voor alle mooie jaren!

Voor de Kluutjes en de gardecommissie heb ik ook een afscheidscadeautje met een kaartje waarop staat, ‘Voor Kluutjes blijft er altijd een speciaal plekje in mijn hart’, bedankt voor de fijne jaren! En dat is ook zo. Daarna volgt de onthulling van de grootste Kleibakker, HSV de Karper. Proficiat! Nadat de Kluutjes hun optredens hebben gedaan, is de volgende taak, het jureren. Het was best moeilijk, er is zoveel keus! De groepen waren fantastisch. Wij waren niet de enige prinsen en prinsessen in de zaal. Zij worden zelfs officieel binnengehaald door onze Kluutjes, fantastisch toch? We hebben de nodige concurrentie. Of zouden ze al aan het oefenen zijn als onze opvolgers? Wie weet? Zij krijgen van ons de eerste prijs.
Zelf vind ik het altijd net een tikkeltje specialer als men zich durft te schminken. Bij de enkelen viel mijn oog op de Wicked Witch, lekker groen. Zij verdiente eerste prijs. De paren vonden wij het lastigst.

Mijn oog valt op een rastapaar. Zij ontvangen van ons de eerste prijs bij de paren. Hoeveel grote verassingen kun je aan op één dag? Na de grote verassing, het ontvangen van de Orde van de Vlinder van de burgemeester, komen er speciale gasten uit Waddinxveen met ons carnaval vieren. Verkleed als 'rastapaar' blijken zij vakantievrienden van de Dominicanen te zijn! Hans en Marrie, superlief en fijn dat jullie er zijn! Zelfs na het uitreiken van de prijs had ik jullie niet herkend, geweldig! Onze carnaval kan echt niet meer stuk! Anja, bedankt voor de goede zorgen voor hen.


Donderdag 14 februari 2013

Sleuteloverdracht Angeren

Vanmorgen al vroeg op om naar de kapper te gaan, vandaag gaat echt beginnen. We hebben er echt zin in!

Om 10:00 uur komen we in Angeren aan bij café de Herberg. Daar gaan alle prinsen en prinsessen op de prinsenwagen richting het Keuje. Naar een ode te hebben gebracht en het keuje wat te drinken hebben gegeven, vertrekken we verder richting het Dorpshuus.

Dan begint de sleuteloverdracht door de burgemeester, altijd weer een happening. Daarna staat de uitreiking van de Orde van de Vlinder op het programma. Voor Haalderen hadden wij niemand voorgedragen, tenminste dat werd mij tijdens de bestuursvergadering verteld. Opeens bij de volgende voordracht, na twee regels slaat de schrik mij om het hart. Het zal toch niet? En ja hoor, dus wel! De vereniging heeft mij voorgedragen voor de eer om de orde te mogen ontvangen. Totaal verschrikt en verrast ga ik naar de burgemeester om hem in ontvangst te nemen. Zo trost als een pauw ben ik en na de traantjes van mijn prins nog meer, ook hij wist van niets. De rest van het programma van optredens gaan een beetje in een roes voorbij. Mijn ongeloof is zo groot en mijn ogen dwalen steeds af naar de mooie woorden in het schilderij. Allemaal superbedankt.


Donderdag 14 februari 2013

Carnavalsvrijdag

Vandaag staat het nodige op het programma. We beginnen met de carnavalsviering op school, waar we kunnen genieten van verschillende optredens door de kinderen. Na de viering hebben we een lekkere lunch bij ons thuis, samen met de ouders van het jeugdprinsesje en de prinsencommissie. Even lekker onder elkaar bijkletsen. Om 15:30 uur staat de sleuteloverdracht van de jeugd op het programma. Daar ontvangten prins Bas uit ’t Leeuwennest en prinses Iris de sleutel van de burgervader. Rond 17:30 uur zijn we weer thuis. Nadat we lekker hebben gegeten, gaan we rond 19:00 uur naar de gidsen. Daar verassen we onze Vera. Ze wist niet dat wij daar een bezoekje zouden brengen, leuke reacties hebben we hiervan ontvangen. Ook het jeugdprinsenpaartje was van de partij. We hebben daar de polonaise gelopen, gedanst en een prijsje uitgereikt. Een gezellige boel!

Aan het einde van de avond gaan we nog naar café de Klits. De indrinkavond. Na een paar gezellig uurtjes gaan we richting huis. Het was een leuke en gezellige dag.


Donderdag 14 februari 2013

Bloemenavond

Zo! Vandaag de laatste uurtjes gewerkt en voorbereidingen getroffen voor het carnavalsweekend. Vandaag staat het inpakken van de bloemen op het programma. Rond 18:30 uur verzamelen we ons bij ons thuis. Na een bakkie koffie met wat lekkers gaan we met z'n allen aan de slag. Bijna elfhonderd bloemen inpakken om te strooien met de optocht. Het is een gezellige avond met een borrel en dankzij de carnavalsmuziek op de achtergrond komen we al aardig in de stemming. Het is een mooi gezicht bij ons in de gang, al die bloemen…


Maandag 4 februari 2013

Een taart van een prins uut Lingewaard

Zaterdag was het voor de prins de schone taak om een mooie taart te maken voor iemand binnen ons Baggergat. En ja, aan wie schenk je deze taart dan…?

Toen wij het er 's avonds op de bank over hadden, waren wij het er unaniem over eens. We gaan een oliebollentaart maken voor Henri Reijmers, maar eigenlijk ook voor zijn gezin. En voor al zijn inspanningen als bestuurslid van de afgelopen jaren.

Voor vijf jaar terug heeft Henri het idee geopperd om een oliebollenactie door onze carnavalsvereniging te organiseren. Het eerste jaar waren de oliebollen heerlijk en kregen we mooie reacties vanuit ons Baggergat. Hierdoor werden wij allen nog meer enthousiast. Nu vijf jaar verder is het inmiddels een geoliede machine waarin we allemaal onze draai hebben gevonden en er met z'n allen van genieten. We sluiten deze dag af met een oliebollenfeest om zo samen het jaar af te sluiten. Wat als een mooi idee is geboren, is heden een traditie geworden. Ondanks dat Henri zijn bestuurstaken heeft neergelegd, wil ook hij het oliebollenbakken niet missen en heeft toegezegd graag de aankomende jaren als oliebollenbakker present te zijn. Wij zijn daar allemaal ontzettend blij mee. Zijn hele gezin helpt ook mee, waardoor ook zij een pluim verdienen. Henri, Anita, Mirna, Britta en Lissa bedankt!

Achter: prins Marcus de Fleurige en prinses Renate. Voor: Anita, Britta, Henri, Mirna en Lissa.


Vrijdag 1 februari 2013

Oordupkesfestival bij de Blauwe Pony

Nadat we zijn bijgekomen van drukte bij de Gelderlander vanochtend, maken we ons klaar voor een gezellige avond in Bemmel. Als we aankomen zijn de buutreders al in volle gang. Tranen van het lachen, je moet er maar op komen hoor, al die grappen. Nadat de finale is geweest van het Oordupkesfestival gaan de Piejassen er met de eerste prijs vandoor. Dik verdiend, oftewel 'petje af'! De muziek neemt het over, we kletsen en dansen gezellig met z'n allen. Voordat we het in de gaten hebben is de avond alweer voorbij. Bij thuiskomst kijken we samen terug op een geslaagde en gezellige carnavalszaterdag.


Zaterdag 26 januari 2013

Prinsentreffen De Gelderlander

Om 10:15 uur verzamelen we met z'n allen bij de president, de jeugdprins Bas uit ’t Leeuwennest en prinses Iris met adjudant Sem en president Lars en wij zelf natuurlijk vergezeld van de prinsencommissie. De ouders van de prinses (Han en Patricia) wilden ook weleens dit sfeertje proeven, gezellig! We vertrekken met z'n allen richting Nijmegen. Eenmaal binnen krioelt het van de veren, echt grappig om te zien zegt Patricia en wat veel prinsen bij elkaar! Ja, we hadden dit jaar een record, 140 prinsen tegelijk op de foto. De sfeer zit er goed in met gezellige muziek van het dweilorkest en een gastoptreden van een dansgarde uit Nijmegen. Onze voorzitter en president werden zelfs geïnterviewd door de Gelderlander, dit was terug te lezen in de maandageditie. Na nog een kleine polonaise te hebben gelopen, rijden we richting huis.

Achter: prins Marcus de Fleurige en prinses Renate. Voor: president Lars, prinses Iris, prins Bas uit 't Leeuwennest en adjudant Sem.


Zondag 20 januari 2013

Prinsenreceptie in Deest

Gisteren, 19 januari, hebben wij de prinsenreceptie in Deest bezocht. We werden gebeld door de carnavalsvereniging De Vrolijke Golf en uitgenodigd door de adjudant om een dorpsgenoot daar te feliciteren. Theo Spanbroek uit de Hoek werd gehuldigd en gefeliciteerd als prins Theo d'n Twidde. Theo heeft vroeger bij Marcus op de lagere school in de klas gezeten en was zeer verrast door onze komst. Het is leuk om te zien dat ze in het Land van Maas en Waal toch weer andere rituelen hebben in het carnavalsfeest dan hier in ons Baggergat.

Na het officiele gedeelte hebben de prinsen nog jeugdherinneringen opgehaald en hebben we nog samen met zijn hofdames een borrel gedronken. Het was een gezellige middag.

Prins Marcus de Fleurige en prins Theo d'n Twidde


Vrijdag 30 november 2012

Pronkzittingweekend 2012

We hebben net de pronkzittingen achter de rug, twee fantastische dagen. Het was in één woord weer geweldig! Zaterdag hebben we gevierd met veel familie en vrienden die van ons een onderscheiding hebben ontvangen. Heel bijzonder als mensen speciaal voor jou komen. Ook waren er carnavalsverenigingen uit de buurt aanwezig, We hebben een mooie avond beleefd. De Kluutjes hebben goed gedanst, de Kleikluten gaven een mooie gardedans weg. Chapeau dames! De Raad van 11 had ook weer een mooie medley in elkaar gestudeerd.

De volgende dag was het de jeugdpronkzitting. Onze zoon prins Thijs van de Lage Zandse trad af samen met zijn prinses Daphne. Het doet je toch wat hoor als je de emotie van zijn gezicht kunt lezen, ze hebben twee mooie jaren beleefd. Ze maken plaats voor een nieuw prinsenpaartje. Vol trots werden zij onthuld uit een voetbal, want ja, dat kunnen ze goed, voetballen. Prins Bas uit ’t Leeuwennest en prinses Iris. Ze zien er prachtig uit, kijk ze eens stralen! Geweldig is het als je kunt bijdragen aan kindergeluk, ik mocht weer de prins- en prinsessenkleding ontwerpen en maken. Ontzettend leuk om te doen. En een kinderlach maakt dan alles goed! Na de nodige kiekjes en felicitaties kwam er een einde aan dit feestweekend en kijken we weer uit naar de dolle dagen.


Achter: prinses Renate en prins Marcus de Fleurige. Voor: prinses Iris en prins Bas uit 't Leeuwennest.


Zondag 18 november 2012

Prinsenwissel Bemmel

Na een week van allerlei voorbereidingen voor de start van het nieuwe carnavalsseizoen, mogen we eerst een avondje proefdraaien in Bemmel bij de Geintrappers. We zijn uitgenodigd in hun nieuwe burcht “De Meierij” bij Café de Roskam. Vanavond is het afscheid van prins Marcel de Bankzitter en prinses Liesbeth. Echt een superprinsenpaar! We zijn benieuwd wie het nieuwe prinsenpaar van Bemmel zal worden…

Het prinsessenritueel is vandaag weer van start gegaan… Kapper, make-up en we hijsen ons in onze prins- en prinsessenoutfit. Eenmaal in onze kleding begint het langzaam echt te kriebelen in de buik en zijn we benieuwd wat de avond zal brengen.

Uiteindelijk, na de mooie afscheidwoorden van het oude prinsenpaar, wordt het podium omgebouwd voor de prinsenonthulling. Stiekem denken we terug aan een jaar geleden, toen we zelf werden onthuld, en krijg ik een brok in mijn keel… En dan is het moment daar: prins Menno van de Roskam en prinses Petra! Ze zien er geweldig uit. We sluiten aan in een heel lange rij om het nieuwe prinsenpaar te feliciteren en hun een fleurig cadeau aan te bieden.

Daarna wordt er gefeest, gelachen, polonaise gelopen, gedanst en lekker geborreld. Met dank aan Duo Decibellen, die zorgt voor de gezellige muziek. Voor we het in de gaten hebben is het alweer de hoogste tijd om te gaan… Aan een gezellige avond komt een einde.


Woensdag 22 februari 2012

Dinsdag: de laatste avond

De laatste avond is aangebroken. Met een apart gevoel komen we onder begeleiding van onze Kluutjes binnen. Een raar idee, de dagen zijn omgevlogen. De Kluutjes gooien nog een laatste keer deze carnaval de beentjes omhoog. Wat hebben ze mooi gedanst. Om 21:15 uur openen we voor de laatste keer de dansvloer. Het is gezellig druk, er wordt lekker gedanst. Ik blijf maar op het horloge kijken, de uurtjes tikken langzaam weg… Ineens gaan de zijdeuren open en staan vrienden omgekleed in Grease-kleren om de dansvloer nog een keer onveilig te maken. Wat en verrassing! Helemaal super. Dan breekt het laatste uurtje aan. Ik word er een beetje melancholiek van. We worden nog een keer de dansvloer opgevraagd als prinsenpaar. Alle lieve mensen met wie wij de afgelopen dagen de bloemetjes mee hebben buiten gezet, staan om ons heen. Tranen van ontlading en dankbaarheid voor de mooie en gezellige momenten van de afgelopen dagen rollen over de wangen. Nadat de muziek is gestopt met spelen worden wij weer op het podium verwacht. Henry, de voorzitter, spreekt mooie woorden over wat er allemaal de revue heeft gepasseerd de afgelopen dagen. Het was in één woord geweldig!

En dan is het 0:00 uur, iedereen die een steek op heeft wordt verzocht deze af te zetten en op treurmuziek vertrekken we langzaam naar achter.

Daar bedanken we iedereen die met ons het carnavalsfeest heeft meegevierd. Weer houd ik het niet echt droog. De warmte, de vriendelijkheid en de gezelligheid die wij van iedereen mochten ontvangen is als een warme deken om ons heen geslagen.

Mensen, allemaal bedankt hiervoor. Bedankt dat jullie samen met ons het carnaval wilden vieren en ons geholpen hebben om samen de bloemetjes buiten te zetten.


Woensdag 22 februari 2012

Dinsdag: jeugdmiddag

Vanochtend staat onze prins gelukkig weer opgeknapt op beide benen. Gelukkig maar. Vandaag de laatste dag van carnaval 2012. Als Jenny mijn haren weer in de krul heeft, gaan we samen richting De Kolk. Daar kleden we onze Kluutjes aan en zorgen dat ze er weer verzorgd uitzien. Tegen 12:00 uur vertrek ik weer naar huis om mezelf om te kleden. Vanmiddag is het de beurt aan onze zoon, prins Thijs van de Lage Zandse. We hebben voor het jeugdprinsenpaar met president en adjudant nog een verrassing in petto. Wij willen hen graag een foto aanbieden van het prinsentreffen, als herinnering. Het wordt een carnavalsmiddag met optredens van de Kluutjes, de jeugdraad van 11 en de grote raad. Wij mogen jureren voor de best verkleedde kinderen. Verder wordt er veel gehost, gefeest en plezier gemaakt. Zelfs de Wii wordt nog een keer aangesloten en zodoende kunnen we met z'n allen nog een keer meedansen met Just dance 3. Super om te zien hoe de jeugd geniet!

Om 17:00 uur is de middag afgelopen en drinken we nog een bakkie koffie met z'n allen. Daarna gaan we met onze kids en Henry, de voorzitter, en zijn vrouw Marloes lekker eten bij de chinees. In Bemmel bij de chinees is het erg druk. Wij moeten ons haasten om net op tijd terug te zijn voor de laatste avond van carnaval 2012.


Maandag 20 februari 2012

Maandag: frühshoppen, de jongste en de oudste Kleibakker

Vandaag brengen we een bezoekje aan de jongste en de oudste Kleibakker. Wat een wolk van een kleine meid. Heel tevreden ontvangt zij de cadeautjes en de onderscheiding van prins Marcus. Onder het genot van beschuit met muisjes wordt er nog gezellig gekletst. We nemen afscheid en gaan naar de oudste Kleibakker. Wat een lief omaatje. Zo tevreden en met gepaste trots worden wij door haar kinderen ontvangen. Ook hier is het gezellig, maar komt er ook een tijd van gaan. We danken de familie voor de gastvrijheid en we krijgen nog een duitje mee om een eerste borrel namens de oudste Kleibakker te drinken, zo lief! Dan begint het frühshoppen. We starten bij de Tichel. Na een half uurtje sluit de prins uit Angeren met gevolg zich bij ons aan, erg gezellig! Ze gaan met ons mee naar de Tichel, waar we er samen een gezellig feest van maken. Nadat de Angerse prins is vertrokken, overhandigen wij de prinsenfoto aan Matthieu en geven wij ook de prinsenorde aan hem. Is een gezellige boel, maar toch moeten wij van hieruit door naar De Kolk.

In het café klinkt al de gezellige muziek als we binnen komen. Nadat wij een hapje hebben gegeten, begint de jeugddisco, mijn hemel wat gaat de tijd ineens snel. Prins Marcus voelt zich niet zo lekker en drinkt vanaf 16:00 uur al water. Dus neem ik voornamelijk de honneurs waar voor het jureren van het karaoke. Af en toe een dansje van de Wii ertussendoor vind ik wel erg leuk. Gelukkig heb ik het vaker gezien, onze Vera danst het regelmatig. Maar in zien en doen zit dan wel weer verschil hoor, hahaha. We doen ons best. Hier en daar geeft prins Marcus wel een mening over het karaoke, maar hij kijkt zo pips… als dat maar goed gaat. Nadat het laatste liedje is gezongen, mogen we samen de prijzen bekendmaken. Per toeval allemaal meisjes, we kunnen er ook niets aan doen, het komt toevallig zo uit. Uiteindelijk krijgen alle kinderen een prijsje, dus niet getreurd. Om 21:00 uur vertrekken we naar huis. Bij thuiskomst gaat Marcus gelijk naar bed, als dat maar goed gaat. Zelf drinken we nog een bakkie koffie met de voorzitter en zijn vrouw. Als zij ook huiswaarts gaan, laat ik zelf nog alles eens de revue passeren. Tjonge, de dagen vliegen om, morgen alweer de laatste dag van de dolle dwaze dagen. Nog één dagje flink genieten, ik hoop wel met een opgeknapte prins.


Maandag 20 februari 2012

Zondag: de verlichte optocht

Zondagavond is dé avond van de verlichte optocht in Gendt. We zijn erg benieuwd. Met een verlichte bloem in mijn haar en net als alle raads- en bestuursleden gaan we op de nieuwe wagen van de Raad van 11 met een verlichte handschoen. De raad is erg druk geweest met het bouwen van hun nieuwe wagen en met de lampjes aan komt hij nog mooier tot zijn recht. Knap werk mannen! En wij als prinsenpaar mogen met hen mee op de wagen naar de optocht in Gendt. Wat een feest en wat is het druk, er worden vele foto’s gemaakt. Leuk hoor, om te merken dat er zoveel belangstelling voor de verlichte wagen is. Het is een prachtig gezicht, al die mooie praalwagens. We genieten volop, zwaaien naar iedereen, wat is het druk. Ook een gedeelte van de vrouwen van de raad en het bestuur lopen mee en behalen uiteindelijk de derde prijs, goed gedaan! Tegen 21:30 uur zijn we weer terug. We gaan nog even bij De Kolk naar binnen naar de nieuwe disco Linge-Klei. Alhoewel het niet zo druk is doet de muziek zijn best en zingen de artiesten hun mooiste liedjes. Wij krijgen bij het naar huis gaan zelfs de nieuwe cd van Hugo Peters overhandigd, erg aardig. We voelen bijna onze voeten niet meer en vallen moe maar voldaan tegen 23:30 uur in ons bedje.


Maandag 20 februari 2012

Zondag: de optocht in het Baggergat

Vandaag staat de carnavalsoptocht op het programma...en...niet te vergeten ook onze verrassing. Per slot van rekening zetten wij graag de bloemetjes buiten! Als we het maar droog houden. Er zijn weer mooie wagens gebouwd en er lopen diverse loopgroepen en enkelingen mee, zowel door de jeugd als volwassenen. Echt mensen, jullie hebben er weer een hoop werk van gemaakt, chapeau! Ook tijdens de optocht zien we het motto van de prins weer terug, superleuk! Maar wij hebben ook niet stil gezeten. Wij hebben het idee bedacht om letterlijk de bloemetjes buiten te strooien. Leuk hoor, om de verbaasde en leuke reacties te zien. Verrassing! Gelukkig houden we het droog. Het wordt nog een gezellige middag in De Kolk, dus de polonaise wordt gelopen en de beentjes gaan weer van de vloer. Tegen 16:00 uur worden de prijzen weer verdeeld. Het is wederom weer een gezellige middag geworden.


Maandag 20 februari 2012

Zaterdagavond

Eindelijk is het dan zover! Het carnaval gaat beginnen. We hebben er zo ontzettend veel zin in. Om 20:11 uur start de avond en komen we onder begeleiding van de dansgarde binnen. In het begin is het een beetje onwennig op het podium, maar het went snel. We ontvangen ook gasten vanavond, de Waskniepers uit Gendt. Nadat prins Marcus de proclamatie heeft voorgedragen, beginnen diverse optredens van de dansgarde. Ook wordt de grootste Kleibakker in het zonnetje gezet. Het Kivac uit Haalderen, een stel supervrijwilligers die zich dit jaar al veertig jaar inzetten voor het kinderdorp in Haalderen, geweldig! Na de huldiging gaan we jureren voor de best verkleedde groep, paar en enkel. Wat moeilijk zeg! Leuk om te zien dat de prins voor sommigen een inspiratiebron is om gekleed te gaan. Om 22:00 uur starten we de avond met de openingsdans, wat is het een geweldig feest! Aan het einde van de avond de handjes de lucht in!

Het was een superavond met veel publiek uit ons Baggergat en omgeving, geweldig!


Zaterdag 18 februari 2012

Sleuteloverdracht

Zaterdag, sleuteloverdracht in Doornenburg

Vanmorgen al vroeg op om naar de kapper te gaan, vandaag gaat echt beginnen. Bij thuiskomst eerst mijn prins maar eens verwennen met een lekker prinselijk ontbijtje. Dat is nog eens lekker wakker worden toch?

Om tien uur komen we in Doornenburg aan bij het kasteel. Vandaaruit in een carnavalsstoet naar het schuttersgebouw waar de sleuteloverdracht plaats vindt. Eén voor één worden de prinselijke hoogheden binnen geroepen en voorgesteld. Nadat we allemaal binnen zijn en ons plekje hebben ingenomen, begint de burgemeester met het uitdelen van de sleutels. Toch erg spannend als je dan toch ineens weer op het podium staat. Als de burgemeester maar geen moeilijke vragen gaat stellen. Gelukkig niet en wij zijn het vijfde dorp dat de sleutel in ontvangst mag nemen. Hierna starten de optredens van elk gemeentedorp waar we volop van genieten. Halverwege wordt de Orde van Vlinder uitgereikt door de burgemeester. Uit het Baggergat hebben Perrie en Jopsephine Veens de onderscheiding in ontvangst mogen nemen. Gefeliciteerd!

Het programma wordt vervolgd en we genieten volop! We hebben vele leuke reacties mogen ontvangen van iedereen. Nu even rust voor het grote feest van vanavond!


Zaterdag 18 februari 2012

Jeugdcarnaval op school

Vrijdag, jeugdcarnaval

Vandaag gingen we samen met jeugdprins Thijs van de Lage Zandse en prinses Daphne de scholen bezoeken in Gendt en Haalderen.

We begonnen in Haalderen, waar we 's morgens om negen uur verwelkomt werden door de kinderen van basisschool ’t Pänneke. We hebben genoten van diverse optredens van de jeugdraad, de garde en leerlingen van alle groepen. Daarna zijn we in de schooloptocht met alle verklede kinderen met muziekwagen door Haalderen gelopen. En gelukkig hielden we het droog.

Daarna zijn we doorgegaan naar de Provedentia in Gendt en hebben de kinderen van de school van Thijs bezocht. Samen met de jeugdprins van Gendt op het podium, heeft prins Thijs meneer Alwin en juf Margriet een prinsenorde uitgereikt. Nadat we de polonaise hebben gelopen, zijn we vertokken richting Doornenbrug voor de sleuteloverdracht. Het blijft leuk om te zien hoe kinderen opgaan in het plezier van het carnavalsfeest. Echt helemaal super! Drie keer Alaaf!

’s Avonds hebben we in Café de Klits al een voorproefje genomen op het komende carnavalsfeest in het Baggergat. De stemming zat er al goed in toen we binnenkwamen. Het was beregezellig, om 23:45 uur zijn we naar huis gegaan. We willen graag uitgerust het carnaval beleven en overal van genieten. Morgen staat er een lange dag voor de boeg.


Zaterdag 18 februari 2012

De avond voor carnaval

Vandaag gaan we een verrassing voor de optocht in elkaar knutselen. Hiervoor moeten we overdag nog wel de nodige voorbereidingen treffen. Dus ben ik (Renate) vandaag roadrunner! Tijdens het bij elkaar sprokkelen hebben we zelfs een deel geschonken gekregen, sponsoren super bedankt!

Tussen 19:00 uur en 21:00 uur arriveren de hulptroepen, want hoe moet je alles anders voor elkaar krijgen? Hulptroepen, ook jullie superbedankt!

We zijn tot in de late uurtjes samen erg druk geweest en hebben er wat moois van gemaakt. Willen jullie weten wat het is? Kom dan kijken naar de optocht in Haalderen, deze begint zondag om 13:00 uur vanaf De Kolk.


Zaterdag 11 februari 2012

Prinsentreffen en taart bakken 2012

Na terug te zijn van een zonnige vakantie, zijn we uitgerust om samen het carnaval van 2012 te gaan beleven. Vandaag stonden er twee activiteiten op het programma. Het prinsentreffen van 2012 in het Vasim in Nijmegen, georganiseerd door De Gelderlander en het bakken en aanbieden van de taart van 'een prins uut Lingewaard'.

Prinsentreffen De Gelderlander 2012

Om 10:15 uur verzamelen we met zijn allen bij ons thuis, de jeugdprins Thijs van de Lage Zandse en prinses Daphne met adjudant Sem en president Lars en wij zelf natuurlijk, vergezeld van de prinsencommissie. We gaan met z'n allen op pad naar Nijmegen, waar wij met z'n allen op de foto gaan. Leuk hoor, met twee prinsen uit één familie op de foto. De sfeer zit er goed in met gezellige muziek van het dweilorkest en een gastoptreden van de dansgarde uit de Ooij ter gelegenheid van het elfde prinstreffen in Nijmegen. Onze prins werd zelfs geïnterviewd door Omroep Gelderland, wat wij 's avonds hebben teruggezien. Helemaal super!

Een taart van een prins uut Lingewaard

Een aantal weken geleden hadden wij al bedacht aan wie wij dit jaar de taart wilden schenken. We hadden meerdere ideeën, maar onze keuze was unaniem. Om 14:00 uur werden wij verwacht in Gendt bij Bakkerij Milder. Na een geweldig ontvangst en begroeting van alle prinsen en prinsessen uit Lingewaard, werden wij op alfabetische volgorde binnengeroepen in de bakkerij. Daar begon de uitleg over hoe wij de taart konden versieren.

Onder het genot van een borrel, een hapje en gezellige muziek met een heuse polonaise werd onze taart versierd. Tegen het einde werden bakker Adri en zijn vrouw Pauline van Bakkerij Milder bedankt voor hun gastvrijheid. Na een gezamenlijke foto van alle prinsen met de prinselijke taart gingen we met onze taart richting café De Klits in Haalderen. Voor onze vakantie hadden we de voorzitter van de oudervereniging in vertrouwen genomen om de gehele oudervereniging bij elkaar te sprokkelen en te verzamelen bij De Klits en dat was haar gelukt. Bedankt Bianca!

Na een speech van prins Marcus de Fleurige, waarin hij de oudervereniging van basisschool ‘t Pänneke bedankt voor hun inzet, vrije tijd en bijdrage aan alle activiteiten voor de kinderen, hebben we samen de taart aangesneden en verdeeld. En hij smaakte voortreffelijk! Het was een gezellig samenzijn, we hebben lekker geborreld en veel gelachen.

De taart voor basisschool 't Pänneke, 11 februari 2012

Wij als prinsenpaar hebben een geweldige dag gehad. We vonden het super om een geweldige groep vrijwilligers in Haalderen in het zonnetje te zetten.


Vrijdag 6 januari 2012

Nieuwjaarsreceptie gemeente Lingewaard

Vandaag staat onze eerste officiële verplichting op het programma als prinsenpaar: de receptie van de gemeente Lingewaard en tevens de opening van het nieuwe gemeentehuis. Met een delegatie van onze raad van elf en het bestuur bewegen wij ons door de regen en harde wind richting Bemmel en tussen de druppels door vluchten we snel naar binnen. Eenmaal binnengekomen worden we naar de feesttent begeleid, waar de receptie plaatsvindt. Nadat we van een warm kopje koffie hebben genoten, banen wij ons naar voren waar wij burgermeester Harry de Vries de beste wensen voor 2012 toewensen en hem feliciteren met het nieuwe gemeentehuis.

Om 19:15 uur begint onze burgemeester met zijn speech over hoe het ontstaan van de plaats van het gemeentehuis is bepaald en hoe mooi en functioneel het ingericht is. Ook is er een terugblik op 2011, wat heeft er allemaal de revue gepasseerd, maar meer nog wat heeft 2012 allemaal voor ons in petto. Er hebben drie jonge Lingewaardse burgers mooie positieve woorden gesproken over het behalen van sportprestaties, het starten van een aardbeienkas op Bergerder en het houden van een lees- en schrijfdag voor de jeugd, chapeau! Daarna sluit de burgemeester zijn speech af met de woorden vooral energie en hoop uit het positieve te blijven halen. Daar sluiten wij ons als Kleibakkers graag bij aan.

We smullen van lekkere hapjes en drankjes. Ook waren de Huissense prins Robert d’n Bouwmeister en de Doornenburgse Prins Hans uut d'n Borden van de partij.

We hebben hen een goed 2012 en een gezellig carnavalsjaar toegewenst. Daarna laten we ons rondleiden door het nieuwe gemeentehuis, dat er (nog) zeer strak en steriel uitziet. Het is zeker een mooi kantoor, maar geef mij maar een beetje een ‘warmere’ inrichting waarbij ieder zijn eigen werkplek heeft. Maar ja, de toekomst ligt in het ‘nieuwe werken’. Het heeft voordelen, maar ook nadelen. De gemeentelijke ambtenaars zien alleen de voordelen en hebben nog te weinig ervaring hoe het in de toekomst het nieuwe werken echt wordt beleefd. Maar maakt niet uit, als je maar vooral werkplezier beleeft, en wie zou dat niet hebben met zo’n strak en nieuw gemeentehuis. De medewerkers die wij hebben gesproken heb ik dat in ieder geval wel toegewenst.

En zo komt na twee uurtjes babbelen over van alles en nog wat met iedereen een einde aan deze receptie. Bij de uitgang ontvangen we nog een mooi prentboekje van het gemeentekantoor Lingewaard. We vertrekken rond 21:15 uur weer huiswaarts.


Maandag 21 november 2011

Onze eerste officiële gelegenheid

Op zondag 20 november breekt om 9:30 uur de nieuwe dag weer aan. Vandaag is het de dag van de jeugdpronkzitting en is het de beurt aan onze zoon, prins Thijs van de Lage Zandse en prinses Daphne. Nu kunnen we eindelijk alles delen en hoeven we geen rare verzinsels meer rond te vertellen. Na onder de douche te zijn geweest en te hebben gegeten, staat de jeugdprinses op de stoep om de haren te laten doen. Nadat Daphne de haren weer mooi in model heeft, ben ik aan beurt. Jenny arriveert en zorgt ervoor dat ik mij echt weer een prinses voel. Jenny bedankt! Ik maak mijn prins wakker en zeg hem dat ik samen met Jenny en dochter Vera naar De Kolk vertrek om de gardemeisjes weer aan te kleden en de haren te doen. Henry haalt mij op tijd op en als ik mijn prinsessenoutfit aan heb, vertrekken we naar De Kolk om foto’s te maken. Nadat die zijn gemaakt, begint de jeugdmiddag. We genieten van de optredens van de Raad van 11 en de Kluutjes en kunnen gezellig kletsen met iedereen die we nog niet hebben kunnen spreken. We lopen de polonaise en wagen er nog een dansje aan. Uiteindelijk komt aan deze middag ook een eind en komt het eerste weekend als prins en prinses ten einde.

Wij laten thuis nog alles eens de revue passeren en vinden het beide erg onwerkelijk. Alles is zo snel gegaan. We hebben ontzettend genoten.

Wij willen iedereen bedanken voor alle felicitaties en goede zorgen. In het bijzonder de prinsencommissie, die ervoor gezorgd heeft dat wij niets tekortkwamen en dat wij van alles hebben kunnen genieten. Ook bedanken wij de medewerkers van Zalencentrum De Kolk voor de gastvrijheid en goede zorgen.


Maandag 21 november 2011

De dag van de onthulling

Het is zaterdag 19 november. De dag van de onthulling is aangebroken. Wat hebben we vandaag allemaal te doen? We? Ik, zul je bedoelen. We hadden immers besloten dat Marcus jicht zou hebben aan zijn voet en dat hij niet tijdens de pronkzitting 's avonds aanwezig zou kunnen zijn. Dus Marcus mag lekker uitrusten de hele dag…zich alles aan laten dragen. De kids doen alles voor papa. Ze weten immers hoeveel 'pijn' hij heeft. Zelf heb ik van alles te doen.

Boodschappen, de verjaardag van de peettante van Thijs, de was, de jeugdprins en -prinses en mijn moeder de haren doen. Mijn ouders naar een feestje brengen en weer ophalen en zelf natuurlijk ook naar de kapper. Ik moet al om 17:30 uur bij De Kolk zijn, want dan komen ook alle Kluutjes. De meiden mooi maken voor hun optreden. Kortom, ik hoef mij niet te vervelen. Nadat Marcus voet bij stuk houdt dat hij echt niet naar de pronkzitting gaat, vertrek ik met een vreemd gevoel richting De Kolk. Als ik het verhaaltje maar vol kan houden…

Toch merkt de gardecommissie dat ik redelijk gestrest ben. Ik geef Marcus overal de schuld van en ben zogenaamd boos op hem dat ik alleen ben vanavond. Ze slikken mijn leugentje niet helemaal en er wordt steeds meer gepraat dat wij het nieuwe prinsenpaar worden, maar ik blijf steevast ontkennen. Als ik terugkom van het ophalen van mijn ouders, kan ik zelfs grote tranen produceren dat ik verdrietig ben alleen te zijn vanavond (ik wist niet eens dat ik dat kon, maar zenuwen doen schijnbaar een hoop).

Uiteindelijk begint de avond en de tijd tikt door. Marcus is inmiddels met de taxi gebracht. Het moment breekt aan dat ik stiekem weg moet glippen, maar het lukt me bijna niet. Uiteindelijk wordt de tussendeur gesloten en weg ben ik. Daar staat mijn prins al klaar en te popelen. Ik schiet mijn kleding uit en doe mijn prinsessenoutfit aan. Ik ben er klaar voor. We stappen samen de onthullingswagen in.

Hand in hand in de wagen tellen we samen hard mee af en we zijn binnen! Vele ogen zijn gericht op ons als nieuw prinsenpaar. Oh, wat is het spannend geweest. Na de welkomsttoast volgen de vele felicitaties. Bij Thijs en Vera vloeien er ook tranen, net als bij pa en ma. Daarna volgt onze vereniging en de carnavalsvereniging uit Gendt. Mensen uit het dorp, de familie en vrienden van ons worden gebeld. Daarna vertelt Marcus de naam, het motto en leest hij de proclamatie voor. Na het optreden van de Kluutjes, die ik nu vanaf het podium mag bewonderen, volgt onze openingsdans, waarna het feest kan beginnen. Ineens staan de Geintrappers in de zaal. Zij komen ons persoonlijk feliciteren, wat een verrassing! We vieren feest tot het einde, wat was het geweldig! We vertellen iedereen dat er nog een welkomstborrel bij ons thuis wordt geschonken met een broodje voor degene die nog zin hebben. Uiteindelijk eindigt onze dag om 3:30 uur en rollen we moe maar voldaan ons bed in.


Zondag 20 november 2011

Hoe het begon...

De dag dat jeugdprins Stan de Sprinter uit zijn trimschoen onthuld werd, was de dag dat onze zoon Thijs zich aanmeldde als jeugdprins bij de jeugdcommissie. Vanaf dat moment begon het ook bij ons te kriebelen, stel je eens voor…vader en zoon allebei prins.

En toen werd Thijs Prins. Wat een geweldige beleving was dat voor hem, maar ook voor ons als supertrotse ouders. Toen stond het besluit van Marcus vast: 'Dat wil ik ook!' Tijdens een van de vele voorpretmomenten voor de carnavalsdagen, hadden we samen met lieve vrienden bedacht dat Marcus tijdens het frühshoppen op maandag wel als ‘Prins Maaskantje’ met zijn drie prinsessen (Miranda, Helma en ik) verkleed konden gaan. Met het motto “Niemand komt aan Prins Maaskantje” konden wij al een beetje proefdraaien en de schijn een beetje hoog houden. En ja, wat hebben wij gelachen en genoten.

Nadat de laatste noten van carnaval in 2011 op dinsdagavond wegklonken, meldden wij ons aan bij de voorzitter. Ik dacht nog: 'We zien wel...'

En toen werd het stil.

Mei 2011
16 mei gaat de telefoon. Ik hoor Marcus praten. Nadat hij het gesprek beëindigd heeft, vertelt hij dat we woensdag 18 mei verwacht worden bij de prinsencommissie. Ik vraag nog heel naïef waarom. Marcus weet het ook niet, maar heeft er een goed gevoel over. Ik denk dat ze ons vast persoonlijk willen vertellen dat wij het niet zijn geworden. Ook goed. Stiekem vind ik het eigenlijk heel erg spannend en bij de gedachte alleen al word ik keizenuwachtig.

Vol goede moed belt Marcus aan bij de prinsencommissie en nadat we onder meer begroet zijn door een paar enthousiaste viervoeters, worden wij gelijk verwelkomt met champagne en de toast 'Op het nieuwe Prinsenpaar!' Het duurt even voordat het bij mij doordringt en dan ineens heb ik het door: wij worden prins en prinses van het Baggergat de aankomende twee jaar. Wij zijn zeer vereerd dat zij dat ons gunnen, ondanks misschien wel andere gegadigden. Een mooier moment is er niet, het elfde prinsenpaar dat wij mee beleven worden wij zelf!

Die avond besluiten we dat we na de zomervakantie met de voorbereidingen gaan starten. We kunnen al wel vast nadenken over de naam, een proclamatie en of ik misschien zelf de kleding wil maken. Genoeg om samen over te tobben. Enne, nog een belangrijk item: hoe ga ik dat doen met de meiden van de dansgarde? Ik weet dat Jenny graag betrokken wil blijven bij de meiden, misschien is dat een idee?

September 2011
Een prinsenpak maken is geen optie. Waar moet je dat thuis doen als iedereen je huis in en uit loopt? Dus…op 10 september gaan we met z'n allen op pad voor een prinsenpak en prinsessenjurk. We hebben zogenaamd een uitje van mijn werk en de kids zijn de hele dag bij een raadslid. Hoeveel risico kun je lopen? Je moet dan toch wel lef hebben, toch? Eerst op pad voor het prinsenpak. We hebben mooie stof uitgezocht en de maten worden genomen. Daarna door naar Deurne voor een jurk voor mij. Het moet natuurlijk wel mooi kleuren en combineren bij het prinsenpak. Na vele stelletjes en jurken te hebben geprobeerd, zijn we ook voor mij geslaagd. We hebben de middag gezellig afgesloten met een etentje op een zonnig terras in Deurne. We waren superblij met onze keuze. En toen weer op naar huis, maar ehhh...mondje dicht!

24 september
De dag na mijn verjaardag, in alle vroegte naar Kaatsheuvel voor echte prinsenlaarzen. Alles moet wel op tijd klaar zijn. Wij hebben huiswerk. Onderscheidingen bestellen, de proclamatie bedenken, een naam verzinnen, nadenken over het boeket, een scepter ontwerpen en maken enz. We zijn druk! Eén ding staat al vast: de orchidee is ons kenmerk. Marcus kweekt al jaren orchideeën, dat is zijn passie.

Oktober 2011
Gelukkig mag ik 14 oktober weer even passen en kan ik samen met de dames van de prinsencommissie, Monique en Marloes, al een beetje zien hoe het resultaat zal worden. Weer ben ik superblij. De schoentjes erbij gescoord, tasje voor de vrouwendingetjes. Het plaatje is compleet, alleen het boeket nog.

Op 19 oktober hebben we weer een 'PP-avond' (prinsenpaaravond) met de prinsencommissie om het programma door te spreken. Ik moet niet denken namens de dansgarde, maar als prinses. Dat is lastig! Dit ben ik de laatste dertien jaar niet gewend. De meeste belangrijke taken zijn weggelegd voor de prins, dus aan hem de eer hahaha!

November 2011
Op 2 november heb ik 's morgens eerst het orchideeënboeket van zijde opgehaald en 's middags samen met Monique en Marloes mijn prinsessenoufit voor de laatste keer gepast. Na een paar kleine aanpassingen mogen we het meenemen. Alles wordt veilig opgeborgen bij de prinsencommissie. Tja, een blauw bontjasje zou eigenlijk nog wel prettig zijn,  dus heb ik stof via internet besteld en het jasje op de valreep zelf nog even gemaakt.

Op 4 november ben ik samen Marcus en met de mannen van de prinsencommissie, Vincent en Henry, naar Tetru gereden om het prinsenpak op te halen. Een vrouwelijk corrigerend oog vonden zij wel erg wenselijk en ik vond het wel natuurlijk ook prettig om mee te mogen. Zo, dat is ook weer geregeld. Op 11 november (11-11-2011, hahaha) krijgen we de scepter te zien. Na vele inspanningen door Henry, waarvoor dank, is deze echt super geworden. Een roestvrijstalen orchidee, prachtig gewoon! Zaterdag 12 november gaan we met zoveel mogelijk Kleibakkers naar Angeren, de laatste officiële avond van prins Stiwan de Maatmeester en prinses Evelien. Ik zet mijn pokerface maar weer eens op en probeer alle geruchten van mij af te praten, maar tjonge jonge jonge…dat valt niet mee. Sommigen lijken wel geobsedeerd en aan niets anders meer dan de prinsenwissel te kunnen denken. Heb ik dat!

Vele namen passeren de revue, vele uitspraken worden gedaan, maar oh wat vind ik het lastig! Het hoort bij het spel, zegt de commissie…Dat klopt ook wel, maar toch dat liegen om eigen bestwil is best lastig en niet echt mijn ding. De zenuwen beginnen ook een rol te spelen, ook het loslaten van ‘mijn’ gardemeisjes straks en de teugels overgeven aan een ander. Ik krijg er zo’n vreemd benauwd en kriebelend gevoel van. Waar ben ik aan begonnen? Nog een weekje volhouden…Daarna kan ik iedereen alles uitleggen, vertellen en voor de gardemeisjes echt alles goed regelen. En er dan uiteindelijk dus nog meer van genieten.

Op 16 november hebben we onze laatste geheime ontmoeting met de prinsencommissie. De laatste puntjes worden op de ‘i’ gezet. Het scenario wordt tot in detail nog een keer besproken. We nemen afscheid met de woorden ‘tot zaterdag’. Vrijdag 18 november, de dag voor de onthulling, ben ik niet vooruit te branden. Niets komt mij uit de handen en ik probeer mezelf een beetje bezig te houden met poetsen, boodschappen doen en ja…nog maar een keer onder de zonnebank. ’s Avonds is ons wekelijkse gezellige avondje, naar The voice of Holland kijken, gedachten op nul. En dit keer op tijd naar bed, maar van slapen komt weinig. Wel honderd en één gedachten schieten door het hoofd, ik denk aan alles wat er mis zou kunnen gaan… langzaam breekt de dag van de onthulling aan.